сабота, 7 мај 2011 г.

Како да ја подредите масата за официјален ручек




Чаршавот
Масата прво се покрива со мека подлога.Подлогата мора да виси 8цм. од работ на масата. Врз неа се става чаршавот, кој што треба да падне рамномерно од сите страни и да виси 15см од работ на масата.

Столови
Столовите се подредуваат на исто растојание еден од друг и се остава доволно растојание од масата до столот. Се порамнуваат и спротивните столови во ист правец.

Чиниите
Подложните чинии се ставаат централно пред секој стол на растојание 2 сантиметра от работ на масата.
Ако поставувате индивидуален прибор за растителна храна, тие треба да се наоѓаат над виљушките за основното јадење или над приборот за десерт.
Чинијата за леб се поставува лево над виљушки или над предметите за зачини.

Салфетки
За официјална вечера салфетките обавезно треба да се платнени. Ако поставувате картички со името на госитите тие треба да се поставуваат над приборо
т за десерт, лево од чашките. Буќетите и свеќниците не треба да се повисоки од човечкиот поглед.

А. Салфетка
B. Подложна чинија
C. Длабока чинија за супа.
D. Чинија за леб и масло (незнам на што се мисли) , со нож за масло.
E. Чаша за вода
F. Чаша за црвено вино
G. Чаша за бело вино
H. Виљушка за салата
I. Виљушка за основно јадење
J. Виљушка за десерт
K. Нож
L. Виљушка за десерт
M. Лажица за супа
Во зависност од менито бројот на приборот е различен.Според тоа што содржи се определуват и приборите.
прибор за мени кое се состои од супа, основно јадење и десерт
ладно предјадење, топло предјадење, основно и десерт

супа, топло предјадење, основно и десерт. Шампањско, леб и масло

предјадење ( ладно или топло) основно и десерт

Нема коментари:

Објави коментар